HASZNOS LINKEK ÉS TUDNIVALÓK – Nem csak Új-Zélandra utazóknak!!

Kedves Csodabogaraim!

Összeszedtem Nektek azokat a hasznos linkeket, amelyeket az utazásaim során én is állandóan használok. Remélem hasznotokra válik. Amint eszembe jut még valami, frissítem a cikket.


Repjegy
Egy utazás tervezgetésnél az első honlap, amit megnyitok, az a skyscanner.com. Még akkor is nyitogatom, ha nem muszáj. Egyetemen, a metrón, séta közben, amikor ábrándozom a következő útról, hiába nem kattintok a jegyvételre. Tájékozódás szempontjából sem utolsó. Bár több olyan oldal is létezik, amely összehasonlítja a légitársaságok ajánlatait, nekem ez jött be legjobban.
  1. Beállíthatod, hogy adja hozzá a közeli reptereket, ergo Bécsből és Pozsonyból is ránéz az árakra. Ezekre érdemes külön is rákeresni. Sokszor kerekedett már a szemem a különbségeken.
  2. Illetve egy másik kedvencem, ha inspirálódni szeretnék low-budget módon, beállítom a Budapest- Bárhova opciót és tádámm, kihozza a legolcsóbb ajánlatokat.
  3. Valamint azt is meg tudod nézni, hogy egy hónapra lebontva miként alakulnak az árak, sőt! hogy melyik a legolcsóbb hónap.

TIPP1: Ezek alapján ha rugalmas vagy a kiutazás idejét tekintve, ki tudsz választani egy kedvezőbb árú repjegyet.

TIPP2: Ha találok egy számomra időben és a büdzsémnek is megfelelő jegyet, mindig utánanézek a légitársaság eredeti honlapján. Ott sok esetben kihoz egy még olcsóbb ajánlatot.

A közvetítőn keresztül vásárolt jegyek kockázattal is járhatnak. Ha például törölnek egy járatot, nem mindegyik légitársaság vállalja a térítést, felelősséget érte, ha nem közvetlenül náluk foglaltál. Én általában a skyscanner-en foglalok. Jegyvételkor látod, miket vállal a társaság, milyen esetekben.

Költségek, büdzsétervezés

Egy szuper oldal, ahol kiszámíthatod, mennyi az annyi.

Vízum és útlevél ügyintézés, fontos iratok biztonságba helyezése

Ha egy ország vízumköteles (ezt tudod csekkolni itt ), azt a vízumot egyedül is el tudod intézni magadnak. Ha időt szeretnél spórolni, felkérhetsz egy irodát, hogy intézze el Neked. Bevallom, ebben nincs tapasztalatom. Ők tutira pénzt kérnek ezért a szolgáltatásért. Olyasmi mint az utazási irodák, ők is megszervezik számodra a repjegyet, szállást és programokat. Azonban a low- vagy zero-budget utazók számára ez a plusz költség nem éri meg és inkább magunk szervezzük útjainkat. Az útlevél lejárati dátumát sokszor ellenőrzik. Beutazás előtt bizonyosodj meg róla, hogy mi az aktuális álomdesztinációd követelménye az útlevél lejáratát tekintve. Az a minimum, hogy nem járhat le addig, míg kint tartózkodsz/a vízumod kitart. Ez rajta van az útleveleden, csak ki kell nyitnod.

útlevél
Budapesti reptér

Az útlevél ügyintézése itthon nem nagy erőfeszítés. Az enyém 2017-ben készült, 10 évre 7500 forintot fizettem érte és 8 munkanapon belül kész is volt. Ha elkészült, a megbeszélt csatornán (levél, sms, email) értesítenek.

Az Új-Zélandi Working and Holiday vízum aktuális alakulásának itt (WHS Facebook) és itt (hivatalos honlap) tudtok utánanézni. Itt pedig a Facebook csoportjukban is tudtok böngészni és kérdéseket feltenni.

Valakitől a következő tippet kaptam: ha túrázni indulsz, csak az útleveled/személyid fénymásolatát vidd magaddal, nehogy elveszítsd vagy ellopják. Azonban arra érdemes odafigyelni, hogy egy másolatot nem mindenhol fogadnak el. Pl. Új-Zélandon, ha nem vagy még 25/nem nézel ki annyinak, és alkoholt szeretnél fogyasztani egy bárban vagy várásolni a szupermarketben. Én többek között ezen kellemetlenségek elkerülése végett egy titkos övtáskában tartom az ehhez hasonló fontos iratokat és a pénzemet, amelyet a ruhám alatt tudok hordani. Izgi mindig előkotorni, ha fizetni kell, de nem volt még belőle problémám és biztonságosabbnak tartom, mint egy pénztárcát a zsebemben. Ha elveszik a kabátod, netalán ellopják a pénztárcáddal együtt (amiből hasznos lehet egy kamut is beüzemelni, amit oda tudsz adni a követelőnek egy jelképes összeggel), az értékeid ott lesznek rajtad, a ruha alatt. Persze azt nem állíthatom, hogy van rá garancia.

A bankkártyádból is tudsz kérni még egyet. Így ha egyet valamilyen csoda folytán az élet elvarázsol Tőled, nem kell kétségbe esni. Ráadásul manapság már elég könnyen lehet letiltani és utalgatni neten egyik kártyáról a másikra az összegeket. Én a Transferwise-t és a Revolutot használom.Ezeket ingyenesen igényelheted. Bármi gond adódik ezekkel, nekem a telefonszám váltásánál adódott, írj nekik üzenetet. Sokkal egyszerűbb és gyorsabb az ügyintézés, mint azt itthon megszoktuk.

 

Hasznos applikációk

  • Új-Zélandon a Campermate az, amelyet gyakran használnak azok, akik kempingezni szeretnének vagy megtervezni az útjukat, előre látva, hogy mennyit kell még vezetniük/stoppolniuk a következő engedélyezett parkolóig, kempingig. Előfordult, hogy megálltunk tiltott helyen. Volt, hogy nem vettek észre. Szerintem ez nem olyan gáz, ha figyelsz arra, hogy semmit nem hagysz magad után, tisztán hagyod ott a helyet. Máskor arra keltünk, hogy kopognak a bérelt autó ablakán. Nem self-contained (önálló, önellátó?) volt a kocsi, néhány parkoló csak azoknak a nagy lakóautóknak engedélyezi az ott éjszakázást, amelyekben wc is van. Nem büntettek meg, csak kedvesen figyelmeztettek és megkértek, hogy távozzunk.
  • Ha nem egyedül utazol, esetleg találsz társakat útközben, sokszor összekeverednek a pénzügyek és győzitek kibogozni, a Splitwise nevezetűt ajánlom meleg szívvel. Itt névre szólóan, tételesen fel tudjátok tüntetni, hogy ki mit fizetett, az mennyibe került. Még a valutát is kiválaszthatod. Majd szétváláskor tudtok balanszolni.
  • Ha letöltöd a légitársaság applikációját, általában nem kell kinyomtatnod a repjegyet, hanem onnan is meg tudod nyitni.
  • Couchsurfing, a leglow-budget-ebb opció. Megszállhatsz a helyieknél ingyen, azonban nem ér kihasználni. Légy kedves és akár vihetsz is jelképes ajándékot. A közös időtöltés, akár sörözés/borozás, vacsorafőzés, tábortüzes zenélés jól szokott működni és gazdagabb leszel egy új baráttal 🙂 A végén írhattok egymásról ajánlást, s ez a kiválasztásban is sokat segít. Érdemes olyan host-ot választani, akinek sok-sok referenciája van. Én szeretem, ha a profilja is rendesen ki van töltve, képeket is találok róla és a helyről, ahol lakik. Néhány esetben lehet Last Minute Request-et, azaz utolsó pillanatos kérelmet küldeni, ezt ők jelölik, ha benne vannak. Viszont sosem 100%. Tíz embernek tudsz hetente üzenetet küldeni. Ha kiváltod a VIP-t, akkor örök életre szóló tagságot nyertél és annyit írsz, amennyi jól esik (2020-as adatok szerint). Te is rendesen töltsd ki a profilodat. Az első bejelentkező üzeneteknél én mindig beleírok valami személyeset. Ez megfoghatja őket, ha egyszerre sok ajánlat érkezik meg úgy egyáltalán, kedvesség és feldobja a napjukat. Vannak profilok, amikbe érdemes beleolvasni, egyrészt zseniális élettörténetek derülnek fel a szemünk láttára, kiderül, hogy az illető járt-e már kis hazánkban, valamint néha kérnek hogy egy bizonyos jelszót írj az üzenet elejére, ebből tudják, hogy valóban olvastad a profiljukat. És a különböző kéréseiket, pl. az illető naturalista, azaz szeret nudizni otthon és ezt esetleg Tőled is elvárja. Igen, van ilyen. De olyan is, aki kijön érted a reptérre. Sosem lehet tudni.
  • Google translate, a megmentő fordító. Barcelonából tartottam hazafelé. A sofőr arabul és franciául, én angolul és nem-veszek-el-spanyolul tudtam. Miközben vezet, oda tudod tartani a telód, ő beszél, a mikrofon felveszi és bár nem zökkenőmentesen, de viszonylag egyszerűen megoldható a kommunikáció.
  • Letöltöttem egy hangfelvevőt is, illetve a Google Keeps-t. Szeretem dokumentálni az útjaimat. Ha van időm/energiám/kedvem, leírom. Ha nincs, akkor felveszem a hangomat. Később visszahallgatva a hangulatot is jobban visszaadja.
  • WhatsApp, Messenger helyett/mellett. Külföldön többen használják ezt.
  • MAPS.ME. Amíg van neted, le tudod tölteni előre a meglátogatni kívánt térségek részletes térképeit. Ez, hidd el, nagyon sokat segít, ha elfogy a neted, vagy csupán a városon kívülre értél és nincs térerő és a semmi közepén vagy, ahol csak hírből ismerik a wifit. Nem, nem minden benzinkúton van. Mindig elmentem a kedvenc helyeimet, hogy később megtaláljam. Némely esetben új ismerősök, host-ok címeit is.
  • Hostelworld. A hostelek Moszkva tere. Egy csomó mindenre le tudsz szűrni és látod, hogy a különböző hostelek milyen távol vannak egymástól és a belvárostól, illetve mennyibe kerülnek, össze tudod hasonlítani. Mindig nézd meg az eredeti oldalt! Sokszor akkor van benne az árban a reggeli (ÚZ-on általában mindig benne van), ha a saját honlapjukon keresztül foglalsz.
  • Airbnb-nek is van alkalmazása.
  • A booking.com-ot én nem használom. Drágának tartom.
  • Kedvenc zenéidet is töltsd le offline hallgatható módba.
  • Helyi tömegközelekedés térképét töltsd le előre, jó minőségű felbontásban. New York-ira konkrét alkalmazást találsz e célból Subway néven egy pink színű logóval.
  • Egy kis extra: ha tetszik egy zene, amit az utcán, kocsiban rádión, kávézóban, akárhol hallok, szetetek rákeresni. Erre a Shazamot használom.

 

Stoppoláshoz

Hitchwiki, a Biblia. Ámen.

Ha van időd, próbálgasd a saját szárnyaidat. Tök jó dolgok sülhetnek ki belőle. Viszont! Ha stoppolásra adod a fejed, mindig nagyon vigyázz magadra, légy résen, állandóan hallgass a megérzéseidre, valakinek rendszeresen jelezz, hogy merre jársz, mikor számítson a jelentkezésedre, és ha nagyon körültekintően akarsz eljárni a saját biztonságod érdekében, kérd meg a sofőrt, hadd fényképezd le a rendszámát és küldd el valakinek, vagy csak csinálj úgy. A reakciója sok mindent el fog árulni. Ha sokat stoppolsz, előbb-utóbb elkerülhetetlen egy-egy negatív tapasztalat, ezekre amennyire lehet, én lélekben fel szoktam készülni, így amikor megtörtént, higgadt tudtam maradni. Persze nem a Te hibád, ha valami rossz történik. Ha tudsz, azonnal szállj ki a kocsiból és értesíts valakit, miután megbizonyosodtál róla, hogy a sofőr árkon-bokron túl jár. Én imádom a stoppolást és nem tervezem kiiktatni az életemből. Ha szeretnéd kipróbálni, keress egy társat és menjetek ketten, de akkor is mindig jelentkezzetek be valakinek. Hatalmas, életreszóló élményekben lesz részed, ha erre adod a fejed és rengeteget fogsz tanulni a körülötted élő kultúráról és magadról is.

Reggeli kvzás Cromwell mellett. Új-Zéland

Internet, SIM-kártya

Az EU-n belül tudjuk használni az itthoni internetünket, és tudjuk is utántölteni, ha elfogyott. Külföldön ehhez szükség van egy új SIM-kártyára. Ezt a telefonodnak be kell tudni fogadnia. A dual sim-es telók erre az esetre lettek kitalálva, így mindkét sim-kártya biztonságban pihen, míg Te úton vagy., a telefonod belsejében, egy helyen. Általában ezt a problémát már a megérkezés után, a reptéren tudod orvosolni. Jobbnál jobb szolgáltatók kínálják fel tálcán szolgáltatásaikat. Új-Zélandon vodafone-os voltam, ami elég gyenge lefedettséggel rendelkezik. Azaz miután elhagytam a várost, a térerő elhagyott engem és a telefonomat is. A Spark nevűvel azonban csak jó tapasztalataink voltak. A kártya maga ingyenes volt, a szolgáltatást kellett hozzá fizetni. És neten mindig újra lehetett tölteni. Ha hosszabb időre maradsz, ne mondd azt, hogy travel sim-re van szükséged, mert ez egy drágább opciót jelent(ett számomra). Nyugodtan kérd ki az eladó véleményét. Ezt követően neten be tudsz majd lépni az oldalukon a profilodba és meg tudod nézni, milyen opciókra tudsz még bekapcsolni vagy újratölteni. Pl. 5 dollárért (1 NZD=190 Ft (2020-as adat)) 7 napos korlátlan social media használat. 30 dollárért 2 giga net + némely social media korlátlan használata.

+1

Új-Zélandon van egy tök jó honlap, ami tele van aktuális akciós ajánlatokkal. Így fizettem 25 dollárt egy két órás hajóútért Milford Soundon, az ország Déli-szigetének nyugati oldalán található Fjordlanden vagy hasonló összeget a Hilton Spa-ba egy délutánra, ami a hidegben kifejezetten jól esett. Azt hozzá kell tennem, hogy a kinti hideg sokkal kellemesebb az itthoninál.

Milford Sound

Ezeket és bármi más programot, érdemes előre lefoglalni. Főleg turistaszezonban. Hamar betelhetnek. Városokra lebontva találhatók a lehetőségek. Az is tök jó benne, hogyha nincs fogalmad arról, merre indulj, mit nézz meg, inspirációt meríthetsz belőle. Az eredeti oldal megtekintésének trükkje mindig (!) érvényes, tehát ez esetben is. Ha nem is találsz olcsóbb ajánlatot, legalább látod, mennyit spóroltál 🙂

Jó utat drága Csodabogarak!

382

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük